Patrick & Vigo

Patrick Kaslander_2 “Vigo heeft mij een stukje leven teruggegeven” 

 Veteraan Patrick Kaslander was als militair geneeskundig verzorger uitgezonden  naar Bosnie (SFOR) en Afghanistan (ISAF/Taskforce Urugzan). Tijdens de terugkeer van een patrouille reden zijn collega’s in een jeep voor hem op een bermbom. Twee van hen waren op slag dood. Twee anderen kon hij eerste hulp verlenen. Zij overleefden.

Niets was meer hetzelfde
Terug in Nederland werd het voor Patrick steeds moeilijker om zijn ervaringen een plaats te geven. “Niets was meer hetzelfde.” zegt hij over die tijd. “Angsten, depressies en nachtmerries beheersten mijn leven.” Ook Patrick heeft ernstige PTSS. Toen hij hoorde hoe het leven van John Kunstman een positieve wending had genomen door de steun die hij kreeg van zijn veteranenhond Teddy, zocht Patrick ook contact met Hulphond Nederland.

Veteranenhond
Op 19 februari 2013 kreeg Patrick zijn eigen veteranenhond, Vigo, uit handen van Ds. Leo Born, voorzitter van Koninklijke PIT Pro Rege en van de vader van zijn collega die overleed bij het dramatisch ongeluk in Uruzgan: generaal b.d. Peter van Uhm, voormalig commandant der strijdkrachten…
Bij de overdracht vertelde generaal Van Uhm; “Patrick heeft in Uruzgan mijn zoon en Mark Schouwink – die op slag dood waren – niet kunnen redden, maar door zijn adequaat en vakkundige ingrijpen wél de twee andere zwaargewonde collega’s. Als je dit soort dingen meemaakt is het niet vreemd dat dit ernstige psychische consequenties heeft. Als mensen zoals Patrick deze consequenties ervaren, verdienen zij het om een Veteranenhond te krijgen.”

Onmisbaar
Patrick en Vigo zijn onafscheidelijk. “Vanwege PTSS heb ik therapie en medicatie gehad. Dit was helaas niet voldoende. Sinds drie jaar is Vigo in mijn leven. Deze hulphond houdt mij een spiegel voor, waardoor ik mijn eigen gedrag leer herkennen. Echt m’n buddy door dik en dun. Vigo is onmisbaar voor mij. Ook durf ik nu weer over straat te gaan en schrik ik niet meer van elk geluid. Ik heb een stukje leven teruggekregen.”